In het holst van de nacht een duif draaien van Nationaal St. Vincent … om enkele uren later door de openbaar aanklager van de NPO voorlopig geschorst te worden op grond van verdenking van mogelijke fraude. Hoofdpersoon Leen Tijl is zich van geen kwaad bewust.
(voorlopig laatste) Update zaak Leen Tijl
Terwijl de officiële aanklacht tegen hem nog niet klaar is, heeft Leen Tijl zijn vertrouwen in de duivensport volledig opgezegd en zijn maatregelen genomen … op een emotionele middag werden ALLE duiven afgevoerd naar de poelier. Tijl: “Deze beschuldigingen kunnen niet anders dan het werk zijn van jaloerse en gefrustreerde ‘collega’s’. Van zo’n zieke sport wil ik niet langer deel uitmaken. Het enige wat nu nog telt is het zuiveren van mijn naam. Mijn advocaat is druk doende de benodigde gerechtelijke stappen daarvoor te ondernemen.”
Reactie Leen Tijl op uitsluiting:
“Volgens ons is er zeker geen sprake van fraude van onze kant, wij hebben alles volgens de regels gedaan. Dit blijkt ook uit de inkorflijst en de controle van het elektronisch systeem door het NPO. Het enige wat wij van de NPO hebben gehoord is dat de duif niet in de mand zat in St. Vincent. Wij zullen dan ook gerechtelijke stappen ondernemen via de burgerrechter en hebben inmiddels een advocaat ingeschakeld daar wij geen vertrouwen hebben in de rechtspraak van de NPO. Moge de waarheid boven tafel komen!”
Laatste nieuws zaak Leen Tijl:
Het elektronisch systeem werd zondagmiddag 19 juni rond 13.00 uur door de NPO ter controle in beslag genomen. Het systeem is inmiddels terug afgeleverd bij familie Tijl met de boodschap dat alles in orde is gebleken.
“Hangende het onderzoek doen wij geen uitlatingen,” laat openbaar aanklager van de NPO Koos Hassing desgevraagd weten. Andere officiële instanties zoals het Nationaal inkorfcentrum waar Leen Tijl afgelopen dinsdag zijn duiven inmandde voor St. Vincent, houden de lippen eveneens stijf op elkaar. Geruchten als zou de nachtvlieger van Leen Tijl nooit in St. Vincent zijn geweest, kunnen daardoor bevestigd noch ontkracht worden. De ‘verdachte’ uit Nieuwe Tonge schroomt echter niet zijn versie van het verhaal uit de doeken te doen.
“Ik werd iets na half drie ’s nachts wakker van een sms; er bleek een duif van St. Vincent te zijn geconstateerd. In de spoetnik zat inderdaad een duif van St. Vincent en die heb ik binnengelaten en verzorgd. De duif was geconstateerd om 2.36 uur en rond drieën melde ik hem bij het inkorfcentrum … het was de eerste. Al vlot bleek de duif Nationaal ook heel vroeg, al bleken er op verdere afstand ook in de nacht nog wel duiven te zijn gedraaid.”
“Toen rond 5.00 uur de controleurs van de NPO langkwamen, vertelde ik ze nog hoe goed ik het vind dat er goed gecontroleerd wordt en dat dit altijd moest worden gedaan. Tijdens de controle, werden de controleurs echter gebeld door Koos Hassing, dat ze mijn elektronisch systeem per direct in beslag moesten nemen. Het concours stond toen echter nog volop open en ik weigerde … ‘kom dat maar ophalen als alle prijzen verdiend zijn’ en inmiddels (13.30 uur zondagmiddag, red.) is alles in beslag genomen. En ben ik geschorst – voor mij onbegrijpelijk.”
Enige bewijslijst die er vooralsnog lijkt te liggen, is dat de duif tijdens controle op de losplaats St. Vincent niet in de manden aanwezig zou zijn. “Ik heb de duif ingekorfd bij de voorzitter van mijn vereniging, die heeft hem in de reismand gestopt. Vanaf dat moment ben ik de controle kwijt.” Inmiddels verbond de aangeslagen Leen Tijl zijn consequenties aan de hele affaire. “Ik had al aangekondigd na dit seizoen te stoppen vanwege gezondheidsproblemen – toen ik werd geschorst heb ik per direct mijn lidmaatschap van de vereniging opgezegd. Het ergste vind ik wel dat mijn naam en die van mijn familie bezoedeld wordt. Er zal van alles worden gezegd, ik kan alleen zeggen dat ik me van geen kwaad bewust ben.”
Leen Tijl en ook de duivensport in het algemeen zijn met deze St. Vincent-affaire de verliezers van het weekend … winnaars waren er ook en aan hen alle egards:
Sector 1 – 12.940 duiven: H. Joosten, Grathem (2.417 mpm)
Sector 2 – 5.547 duiven: W. van Nederpelt, Klaaswaal (2.235 mpm)
Sector 3 – 5.629 duiven: H. Borgelink, Denekamp (2.062 mpm)
Sector 4 – 1.361 duiven: G.M. van Vilsteren (2.134 mpm)